Att man bör äta ”i säsong” har du med all säkerhet hört förut – ofta lättare sagt än gjort när man står där i mataffären och hemskt gärna vill köpa jordgubbar trots att det är snöstorm ute. Anledningarna till varför man faktiskt bör äta i säsong är flera: å ena sidan så är frukter och grönsaker som fått mogna på egen hand mycket mer smakrika och innehåller mer näring, och å andra sidan så kräver de mindre energi – just för att de har fått mogna för sig själva. Bonus: generellt snällt mot plånboken!
För den som vill röra sig utanför det relativt snäva shoppinglistan man får av att hålla sig i nuvarande (och kommande) säsong så är ekologiskt odlat – även utanför säsong och odlat långt borta – ett bra alternativ. Faktum är ju att det är klimatsmart att äta mer frukt och grönt: förutsatt att du ersätter en del av köttprodukterna med grönare alternativ, såklart.
Listorna nedan är användbara när du befinner dig i mataffären (spara ner bilden till telefonen så har du den med dig!), och framför allt när du planerar kommande veckans matsedel. Svenska vintergrönsaker är inte alltid de roligaste till en schysst sallad, men passar desto bättre i grytor och soppor. Och det är väl inte bara vi som klart och tydligt ser rekommendationen att för den här säsongen så är det äppelpaj som gäller – och för nästa säsong rabarberpaj! För vaniljsås är väl alltid i säsong, eller hur?
Glöm heller inte bort att du kan odla både det ena och det andra inomhus: sök i forum på nätet eller fråga vänner med gröna fingrar om vad som lämpar sig bäst att odla på fönsterbrädan eller på balkongen i Sverige under de olika årstiderna.
Bildkälla: Pinterest / Säsongsfakta: Naturskyddsföreningen